Kotioluen valmistus mallasuutteesta

Tähän artikkeliin olisi tarkoitus kerätä melko lailla yleispätevät ohjeet uutepakkauksen valmistamiseksi maukkaaksi kotiolueksi. Jonkun uutepakkausten tuunausartikkelinkin (humalointi, erikoismaltaiden steeppaus jne.) lisäämme erikseen jossakin välissä koska tästä tulisi turhan pitkä jos senkin sisällyttäisi. Artikkeli perustuu löyhästi kotiolutfoorumilla olevaan ohjeeseen. Linkki siihen tässä. Se on kirjoitettu melko lailla niistä lähtökohdista mistä kirjoittaja on onnistunut tuottamaan erinomaista kotiolutta olemalla noudattamatta uutekittien ohjeita. Panopäivänä välttämättömät välineet:
 • Olutuute ja tarpeelliset lisätilpehöörit. Näiden yhdistelemisestä enemmän erillisessä reseptiikka-artikkelissa. Tärkein sääntö tuossa kuitenkin käyttää maltillisesti tai ei ollenkaan sokeria ja jos käyttää niin panimo- tai kandisokeria riippuen oluen tyylistä, muscovadoa tai hunajaa voi myös koittaa tietyissä oluissa. Missään nimessä vaan ei mitään kilon mälliä mitä ohjeissa joskus sanotaan, ½kg:kin on yläkanttiin. Tuo tietysti pitää korvata jollain, että oluesta ei tule vetistä. DME (kuiva mallasuute) on aika helppo ratkaisu. Nestemäinen mallasuutepurkki on kilohinnaltaan yleensä halvempi.
 • Vesilukollinen käymisastia.
 • Vedenkeitin tai kattila vedenlämmitykseen.
 • Tölkinavaaja jos sattuu olemaan purkkeja joiden avaamiseen sellaisia tarvitsee. Gozdawan purkkien kanssa tarpeeton.
 • 2 Lusikkaa, mieluiten tee- ja ruokalusikka
 • Noin 2dl lämmönkestävä lasi tai kahvi/teekuppi
 • Lasin/kupin peittämiseen riittävä pala alumiinifoliota
 • Iso lusikka, mela tai muu kapusta jolla vierrettä voi sekoittaa, tarvittava koko riippuu vierteen määrästä. Materiaalina mieluiten rosteri tai muovi jotta desinfiointi on helpompaa. Puumelat sitten mäskäyshommiin.
 • Desinfiointiainetta, mieluiten sellaista jota ei tarvitse huuhdella kuten Star San tai Chemipro Oxi. Huuhdeltavakin käy, mutta aiheuttaa lisää työtä. Hätätilanteessa kloori on myös erittäin toimiva ratkaisu, maku on tosin kammottava jos sitä ei huuhtele kunnolla.
 • Suihkupullo ja rätti desinfiointiaineen levittämiseen.
 • Pari patalappuja tai paksuja hanskoja
 • Sakset
Muuta tarpeellista muttei välttämätöntä
 • Ominaispainomittari
 • Mittakannu, mitä isompi, sitä parempi
 • Kannellinen ja hanallinen n. 10l astia desinfiointiaineen säilöntään
 • Digitaalinen lämpömittari
Edellinen päivä
 1. Siivoa jos panotila on erityisen törkyinen, erityisesti imurointia samana päivänä kannattaa välttää, koska tämä pöläyttää ilmaan kaikkea jänskää. Missään laboratorio-oloissa olutta ei kuitenkaan ole pakko panna, mutta ei mielellään viimeksi Kekkosen presidenttikautena siivotussa tilassakaan.
 2. Jos jotkut välineet ovat päässeet härskiin kuntoon homeen tms. johdosta ja et ole niin ahdistunut asiasta, että heittäisit ne mäkeen, kannattaa ne hinkata nyt puhtaaksi ja laittaa yöksi likoamaan tymäkkään klooriliuokseen (etiketistä löytyy annostus desinfiointiin). Tämän tekemiseltä välttyy parhaiten kun pesee ja kuivaa välineet kunnolla heti käytön jälkeen.
Panopäivä, 1-2h työtä
 1. Pese kätesi sekä kynnenaluset kynsiharjalla.
 2. Desinfioi kuppi/lasi ja sen päälle tuleva folion pala ja kaada se täyteen kiehuvaa vettä, vaihtoehtoisesti voit lämmittää veden kiehuvaksi mikroaaltouunissa. Peitä astia foliolla ja laita se jonnekin jäähtymään. Veden tulisi olla noin 27°C lämpöistä kun hiiva lisätään siihen.
 3. Kun vesi on jäähtynyt, tätä voi tehostaa pakastimessa, desinfioi hiivapussi ja sakset. Tämän jälkeen leikkaa pussi auki ja kaada sen sisältö kohdan 2. vesiastiaan ja peitä se uudelleen.
 4. Keitä 2 litraa vettä haluamallasi tavalla.
 5. Kun vesi on kiehumassa, on hyvin aikaa desinfioida loput välineet.
 6. Kun välineet on desinfioitu, desinfioi nestemäisten mallasuutepurkkien kannet jos sellaisia on ja avaa ne. Tai vaihtoehtoisesti avaa kuivamallasuutepussit.
 7. Kaada kaikki mallasuutteet, sokerit sun muut joita pääkäymiseen ajattelit käyttää käymisastiaan.
 8. Tässä vaiheessa jos käytit nestemäistä mallasuutetta huomannet, että aika suuri määrä jää purkin seinämiin.
 9. Tätä varten keitit 2 litraa vettä. Eli täytä purkki tai purkit kiehuvalla vedellä ja sekoittele ruokalusikalla.
 10. Sekoita aiemmin lasiin/kuppiin kaatamasi kuivahiiva veden sekaan teelusikalla nyt kun se on hetken kostunut. Jätä lusikka lasiin/kuppiin ja koita peittää se foliolla mahdollisimman hyvin.
 11. Sekoittele vähän lisää purkeissa olevaa vierrettä, kaapimalla lusikalla pohjasta näytteen, näkee helposti onko uute jo liuennut veteen.
 12. Kun uute on liuennut kaada seos käymisastiaan tai kattilaan jos aiot keittää lisähumaloita (tästä erillinen osio jossain välissä), jos purkkeja oli vain yksi kaada lisäksi litra kiehuvaa vettä käymisastiaan.
 13. Sekoita lastalla käymisastian pohjalla oleva seos tasaiseksi, tähän voi mennä hetki.
 14. Kun seos on tasaista, lisää pönttöön haluttu määrä vettä. Jos käymispöntössä on mitta-asteikko, on tämä aavistuksen helpompaa. Jos satut omaamaan kohtalaisen korkealla olevan kylpyhuoneen tms. hanan, kannattaa vesi valuttaa siitä suoraan pönttöön. Näin vierre hapettuu samalla.
 15. Sekoita vierre kunnolla
 16. Mittaa ominaispaino jos mittaat. Tämä tapahtuu helpoiten ottamalla vierrettä desinfioituun mittalasiin ja pudottamalla ominaispainomittari sinne.
 17. Voit vielä ilmata vierrettä lisää nappaamalla sitä desinfioituu kannuun ja kaatamalla takaisin pönttöön korkealta niin monta kertaa, että olet kipannut koko pöntön sisällön verran tavaraa. Eli esim. 23l erällä ja 5l kannulla tämä tulisi toistaa 5 kertaa.
 18. Sekoita hiivaa lasissa/kupissa kunnolla, niin että sitä ei jää pahemmin astiaan kiinni ja kaada hiiva vierteen sekaan. Tämän jälkeen sekoita hiivaa hieman ja ota sekoituslasta pois vierteestä.
 19. Sulje kansi aseta vesilukko, joka on hyvä täyttää joko desinfiointiaineella tai viinalla hygieniasyistä, ja siirrä pönttö sopivaan paikkaan. Ideaalilämpötila riippuu käytetystä hiivasta. Lagereilla 9 – 13 °C, aleilla 18 – 22 °C ja vehnä sekä belgioluilla 22 – 27 °C, nämä ovat summittaisia lukuja ja voivat hieman vaihdella hiivakannan mukaan.
 20. Pese käytetyt välineet ja siivoa paikat.
 21. Käymisen pitäisi alkaa 48 tunnin kuluessa. Jos kansi on tiivis ja vesilukko asennettu oikein, tämän huomaa vesilukon kuplinnasta.
Sekundääriastiaan siirto (ei välttämätöntä, mutta välillä hyödyllistä). Tämä tehdään kun käyminen on hidastunut selvästi, yleensä kun vesilukon kuplinta on hidastunut tahtiin kupla/2min. Tämä yleensä tapahtuu viikon sisään käymisen alkamisesta. Monet eivät tätä edes tee ja tämä ei mitenkään välttämätöntä ole. Itse tosin olen huomannut, että oluet käyvät aavistuksen kuivemmiksi monesti kun tässä vaiheessa ne siirtää uuteen astiaan. Tämä on toivottava asia uuteoluissa, koska ne helposti jäävät turhan makeiksi, erityisesti jos tekee täysmallasoluita. Tarvikkeet
 • Lappo tai hanallista astiaa käyttäessä hanaan sopiva 1-1,5m letku
 • Toinen käymisastia vesilukolla
 • Desinfiointiainetta suihkupullossa & riittävän puhdas rätti.
Päivän ohjelma (n ½h)
 1. Pese kädet ja kynnenaluset
 2. Nosta käymisastiassa oleva olut pöydälle tai muulle sopivan korkealla olevalle alustalle
 3. Desinfioi välineet
 4. Aseta desinfioitu käymisastia alemmalle tasolle kuin olutta täynnä oleva astia.
 5. Avaa kansi ja lappoa tai valuta hanan ja letkun kautta olut toiseen astiaan.
 6. Sulje uusi astia ja aseta vesilukko paikoilleen.
 7. Pese väineet.
Pullotus Noin 2-4 viikkoa pääkäymisen loppumisesta tai yksi viikko vehnäoluilla. Joillain oluilla pidempikin kypsytysaika on hyvä. Ylipäätään panohommissa ei kannata turhan paljon hätäillä. Pakkausmuotona pullot ovat helpoiten ja pienimmillä kustannuksilla saatavilla. Kegeissä on omat etunsa, erityisesti pakkaus on huomattavasti helpompaa. Tarvikkeet joilla homma on siedettävää
 • Riittävästi puhtaita pulloja, jos sisällä on jotain mähnää on se saatava irti esim. pulloharjalla ennen desinfiointia.
 • Riittävästi korkkeja jos ovat kruunukorkillisia pulloja
 • Hiilihaponmuodostukseen tarvittava sokeri, DME tai talteen otettu vierre. Annostus panimosokerilla 5-10g/l, DME:llä 6-12g/l sen mukaan kuinka hapokkaasta oluesta tykkää. Aleilla tyypillisesti lähempänä alarajaa ja vehnäoluilla ylärajaa. Jossain määrin makuasia myöskin
 • Vaaka ylläolevan mittaukseen, jos ei sellaista ole etkä halua hankkia niin ainakin joku tilavuusmitta.
 • Pieni kattila
 • Korkitin jos kruunukorkillisia pulloja
 • Hanallinen pullotusastia, mikä tahansa saavi tai ämpäri johon koko oluterä mahtuu käy. Hanan asentaminen ei ole rakettitiedettä muoviastiaan.
 • Pullotustikku, lapollakin voi pullottaa, mutta se on hyvin epämiellyttävää touhua.
 • Ominaispainomittari ja mittalasi jos jotain on aluksi mitattu.
 • Sekoitusmela
 • Pieni astia korkkien säilytykseen (täytetään desinfiointiaineella)
 • Desinfiointiainetta, suihkepullo ja rätti
 • Pullojen desinfiointivälineet. Tähän on kolme toimivaa vaihtoehtoa joita on tullut kokeiltua. Listaan ne nopeuden mukaan.
  1. Pullopesuri ja pullojen kuivausteline.
  2. Saavi johon pullot mahtuvat likoamaan mieluiten kaikki kerralla. Ylimääräinen käymisastia jossa on 20l desinfiointiainetta toimii. Ainetta voi myös varastoida kyseisessä astiassa jos siinä on kansi.
  3. Uuni ja foliota. Pullot voi myös desinfioida uunissa n. 150 °C:ssa. Ota huomioon, että pullot pitää laittaa kylmään uuniin ja niiden pitää antaa rauhassa jäähtyä huoneenlämpöön oltuaan tunnin uunissa. Suut on peitettävä foliolla ettei mitään mene pullon sisään jäähtyessä. Käytännössä homma pitää aloittaa noin 3h ennen pullotusta.
 • Lappo tai pätkä letkua jos käymisastiassa on hana ja olut on sillä tarkoitus pullotusastiaan siirtää. Sedimentin vähennyspalikka on myös aika hyvä tässä tapauksessa. Se tosin pitää muistaa asentaa pönttöön ennen vierteen laskua siihen panopäivänä.
Pullotuspäivä 2-4h tekemistä riippuen määrästä ja prosessin hitaudesta.
 1. Pese kädet ja kynnenaluset kynsiharjalla
 2. Desinfioi pullot haluamallasi tavalla.
 3. Laita korkit likoamaan desinfiointiaineeseen jos kruunukorkkeja käytät.
 4. Keitä ½l vettä. Jos käytät sokeria tai DME:tä hiilihapotukseen.
 5. Sekoita haluamasi määrä sokeria tai DME:tä veteen kun se on lämmennyt. Jos DME:tä käytät niin kannattaa sekoituksen ajan pitää kattilaa poissa lämmönlähteeltä, kyseinen tavara nimittäin alkuvaiheessa kiehuu yli helpommin kuin mikään muu aine maailmassa.
 6. Anna karbonointiseoksen hiljalleen kiehua ja desinfioi sillä aikaa pullotusastia, sen hana, pullotustikku, sekoituslasta, ominaispainomittari, lappo (tai käymisastian hana ulkopuolelta sekä siihen tuleva letku) ja jos vainoharhainen olet korkituskone ja aseta kaikki desinfioitu irtain jollekin desinfioidulle alustalle.
 7. Nosta käymisastia pöydälle tai tuolille ja aseta pullotusastia sitä alemmalle tasolle.
 8. Avaa käymisastia ja lappoa tai siirrä hanan kanssa olut pullotusastiaan.
 9. Mittaa ominaispaino jos aiot sen mitata. Tässä vaiheessa kannatta myös koemaistaa hieman olutta, lähinnä siltä varalta että tietää että se ei ole kontaminoitunut tms. Maku on hyvin vastenmielinen ja yleensä todella hapan jos näin on käynyt, jos maku on jotenkin hiivaisa tai kiljumainen vain niin se on tässä vaiheessa aivan normaalia.
 10. Kun olut on valumassa pullotusastiaan voit kaataa karbonointisokeri/DME-seoksen pullotusastiaan. Mittaa ominaispaino ennen tätä jos aiot sen mitata.
 11. Loppuvaiheessa alkaa oluen sekaan tulla hiivasakkaa, tämän vuoksi lappoaminen yleensä lopetetaan kun siirtyvä olut alkaa olemaan sameaa. Pohjalle pitäisi jäädä korkeintaan litran verran hiivamönjää. Jos sitä alkaa aiemmin tulla, on lappo todennäköisesti liian alhaalla tai astia on heilunut niin paljon, että sedimentti on lähtenyt liikkumaan.
 12. Kun haluttu määrä olutta on pullotusastiassa karbonointisokeri/DME – seoksen kanssa, sekoita olutta maltillisesti jotta sokeri/DME on seoksessa tasaisesti ja näin ollen hiilihapotuksesta lopulta muodostuu myös samanlainen erän joka pulloon. Olut vaikuttaa välittömästi laadukkaammalta, kun erän joka pullo ei ole kindermunaan verrastettava yllätys.
 13. Laske olut pullotustikulla, tai lapolla jos olet masokisti, desinfioituihin pulloihin ja laita korkki päälle. Itsekseen puuhatessa kruunukorkeilla ja jos pöytätilaa on tarpeeksi, on helpointa on vain asettaa korkki pullon suun päälle kun se on täytetty ja laittaa pullo sivuun.
 14. Kun pullot ovat täynnä, sulje korkit ja aseta pullot johonkin suurin piirtein huoneenlämpöiseen helposti siivottavaan paikkaan. Helppo siivottavuus siltä varalta, että joku pulloista räjähtää, näin käy lähinnä jos karbonointisokeria on ollut reilusti liikaa, olut ei ole käynyt loppuun pullotettaessa tai jos pullossa oli jo valmiiksi särö (uunidesinfiointi ja kertalasipullot erityisesti tuottavat näitä).
 15. Ensimmäinen maistiainen kannattaa ottaa kahden viikon päästä. Yleensä olut ei tälloin vielä valmista ole, pl. Vaaleat vehnäoluet. Olut alkaa yleensä olla optimitilassa 4 (vaaleat alet) – 8 (tummat alet, lagerit) viikon jälkeen pullotuksesta. Kahden viikon jälkeen kannattaa kuitenkin testata mitä tuli ja ennen kaikkea onko olueen tullut hiilihappoja.